Blato

Blaćani su oduvijek držali do svoje tradicije i kulture, o čemu svjedoči 15 društava i udruga koje danas njeguju kulturu i običaje mjesta. Među njima je i Viteško udruženje »Kumpanija«, utemeljeno 1927. Viteška igra od boja, kumpanija, jedna je od prekrasnih blatskih tradicija, a izvodi se obvezno 28. travnja, na Blagdan sv. Vicence, zaštitnice mjesta, čije su kosti, dopuštenjem pape Pija VI. prenesene u Blato prije dva stoljeća.

Kumpanija je viteška borba dviju vojski koje žele pokazati spremnost za obranu svoga doma, a sjećanje je na daleka stoljeća kada je obrana otoka bila u rukama otočne domobranske postrojbe, kumpanije. Pošto mjesni glavar izgovori dopuštenje, vođa boraca, kapitan, počinje s »plesom od boja« kroz više plesnih figura.

 

Napose je zanimljiv dio igre u kojem zastavnik, alfir, izvodi ples s velikom zastavom. Kad vojnici pokažu što znaju i završi kumpanija, počinje veselje vojnika i djevojaka uz ples, tanac. Kumpanija se izvodi uz svirku mijeha i udaranje u veliki ratni bubanj, a od tisućljetnog običaja žrtvovanja vola odustalo se prije nekoliko desetljeća.

Sve se odvija pred crkvom Svih svetih, na plokati, u sugestivnom ambijentu, gdje se održavaju i druge svečanosti, priredbe i manifestacije.

Etnografska zbirka Barilo

Etno kuća Barilo i etno zbirka smješteni su u samom centru Blata i po mnogočemu jedinstveni je objekat otoka Korčule i Blata. Ovu kuću i zbirku čini velik broj uporabnih predmeta običnog čovjeka otoka i mjesta a posebno naglašavamo zbirku ručnih radova.

Etno kuća nudi posjetiteljima poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta, a tradicionalno gostoljubivi domaćini nastojat će vam, uz degustaciju domaćih proizvoda, prema starim receptima, prikazati život naših predaka.

 

Svetište Blažene Marije Propetog Isusa Petković

Svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković nalazi se u Blatu na Korčuli, u »Kući matici« družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje. U ovom samostanu bl. Marija Propetog utemeljila je istoimenu Družbu te je počela svoj redovnički život i djelovanje.

Prostori svetišta nalaze se u prizemlju samostana ispod samostanske kapele »Krista Kralja«. Središnji prostor svetišta je kapela (kripta) bl. Marije Propetog, sa ispovjedaonicom i sakristijom. Uz ove prostore, a vezano na zajednički ulazni trijem svetišta, nalazi se manji muzej posvećen životu i djelu Blaženice. Na ulazni trijem svetišta nastavlja se klaustar samostana iz kojeg je ujedno i glavni ulaz u sam samostan.